Online, Semuanya Online

Blog Harian

Aku memang dah biasa buat aktiviti online. Belajar online, shopping online, sembang online dan semuanya onlinelah. Kerja pun pasal nak suruh orang attend training online. Masa aku buat semua tu dari tahun 2012 dulu, masa first time aku beli handphone online dulu, benda ni semua belum lagi jadi benda yang normal.

Tapi sebab PKP dan COVID19 aku tengok perihal online ni dah jadi satu benda yang normal. Shopping dah jadi biasa. Groceries pun secara tiba-tiba banyak kedai yang dah start jual online. Buah, sayur, lauk semua sekali. Dan orang beli bukan atas dasar senang, selesa terbaik semua tu sahaja tapi dah atas dasar harga dia pun affordable dan lebih murah dari beli dekat kedai. Campur tolak duit tol dan petrol memang untung pun.

Sebagai consumer benda ni memang terbaiklah, tapi sebagai peniaga aku risau jugak sebab takut orang dah tak pergi beli dekat diaorang. Essential items macam katakan beras, ubat gigi, detergent semua tu dah ada online dan KILANG jual direct in bulk dan harga dia lebih murah. Mula-mula memang orang akan questions siapalah yang nak beli sampai 3 kotak ubat gigi sekaligus dan 2 kampit beras sekali tapi lama-lama bila orang dah pandai nak manage dan nampak jimat aku rasa semua orang akan berbelanja cara tu.

Belajar pun satu hal, University dah start gila-gila pergi cara online. Macam aku sambung belajar fully online sekarang bukan benda normal tapi hari ni je ada dua orang kawan aku tanya macamana nak manage and nak buat live class, live seminar. Training provider pun dah start promote online training (with instructor tau) dan dah bukan macam yang aku buat, prepare learning contents untuk orang self study. Bila orang dah accept semua ni aku takut learning center dan University kosong je nanti.

Bukan apalah, for some people benda ni memang bagus tapi ada ramai yang akan affected dan benda tu sangatlah menakutkan. Aku harap pengantara untuk jadikan benda ni berjalan dengan lancar akan dibayar dengan baiklah. Kalau orang takde kerja dan takde business rosak dunia ni nanti. Takut betul aku kalau AEON Nilai tutup sebab orang semua dah beli direct dari kilang.

WhatsApp – A Blessing Or A Curse?

Blog Harian

Pada aku WhatsApp ni jadi curse bila orang expect kau boleh jawab immediately tak kira masa. Dan kita pun sendiri pressure, bila tak jawab immediately, rasa bersalah. Padahal sukahati kitalah kan? Phone kita? Waktu nak tidur malam kita. Yang lain takde hal sangat.

Tapi dalam keadaan sekarang ni dia jadi blessing lah sebab penting nak communicate. Kawan-kawan, adik beradik semua rasa sentiasa berhubunglah walaupun takde crisis macam ni.

Aku sebenarnya nak cerita pasal sekolah yang taknak buat WhatsApp group kelas sebab kononnya tak berguna lah budak-budak dah besarlah apalah. Bila jadi kes macam ni baru semua nak guna WhatsApp untuk dessiminate learning contents. Kan susah? Sekarang at least anak-anak ada benda nak buat dan bila cikgu yang bagi dia jadi lebih structured dari anak-anak ni belajar sendiri.

Cuma sedihnya tak semua mampu nak ada WhatsApp or Internet dan adda anak-anak yang takde tak tau apa cerita or worst case, dekat tempat yang infrastructure macam internet ni takde langsung.

Nampaknya banyak masalah negara ni nak kena selesaikan nanti. Free internet yang YTL bagi tu pun bukannya boleh tahan sampai mati, kena top up jugak nanti. Semoga semuanya dipermudahkan.

Membantu Pelbagai Cara

Blog Harian

Dah masuk 2 minggu MCO dan kes orang tak makan, takde income semakin bertambah. Hari ni dah ada orang kena buang kerja dah dan akan mula takde income dan takde makanan. Sebelum tu, sebenarnyakan walaupun kau konon-kononnya T20 dan perlukan bantuan, kau boleh je mintak bantuan as long as tak downgradekan orang lain, macam kes artis yang kecoh sekarang. Ok dah.

Kadang-kadang kita nak membantu tapi kita sendiri pun setakat cukup-cukup so hari ni aku nak sembang cara-cara membantu dan lain.

  1. Kalau memang MAMPU SEMAMPU-MAMPUNYA nak membantu boleh terus bagi pada yang memerlukan.
  2. Bagi sumbangan pada NGO yang uruskan benda-benda memberi bantuan ni. Ada banyak, boleh cari dekat internet, salah satunya boleh sumbang dekat – Account Name: Pertubuhan Kebajikan KASEH4U Malaysia Account Number: 562263521562 Bank: Maybank.
  3. Kau promotekan NGO tu macam aku dengan anak aku buat video atas tu untuk KASEH4U.
  4. Suruh yang perlukan bantuan reach out pada NGO tu semua or kalau dia malu kau tolong bagitau.
  5. Beli makanan dari kedai dekat-dekat rumah atau kawan-kawan yang berniaga dan pedulikanlah orang nak cakap kau malas masak ke apa. Aku tak sanggup kalau Wong Solo dekat rumah aku ni bungkus. Aku rasa gerai makan, Akak jual nasi lemak dan kita sendiri dah take all the necessary precautions, kalau kita kena jugak COVID-19 tu memang dah nasib kita lah. Ini untuk kelangsungan ekonomi setempat lah.
  6. Order through delivery app. Kita bantu orang untuk masih ada kerja. Effort dia nak hantar dengan minyak motor dia berbaloi je dengan apa kau bayar, win win situation dan kedai makan pun boleh terus berniaga.
  7. Tip rider sikit so that dia boleh membeli dekat kedai lain pulak, again, kelangsungan perniagaan setempat.
  8. Promotekan business orang yang jual popia ke, kuih talam ke sebab macam aku cakap awal tadi, kita pun kadang-kadang cukup-cukup makan je, nak membeli pun tak boleh selalu.

Aku harap one day aku dapat jadi golongan nombor satu dekat list atas tu. Orang dalam circle aku ni aku rasa semua ok, gaji jalan, cukup makan, InsyaAllah, cuma aku takut nanti orang out of touch tak tau apa jadi dekat tempat lain.

Yang paling aku takut dekat akhirat nanti Allah cakap pada kita, “Korang semua ni failed as a society!”

Rule Whatsapp Group Yang Kena Diestablished

Blog Harian

Hari-hari banyak berita dekat Whatsapp Group. Macam aku cakap dulu time panic ni memang orang akan share. Atas niat baik pun. Tapi dia jadi tak seronok bila 95% berita palsu dan diulang-ulang dalam semua group yang ada.

Aku rasa kena establish satu rule supaya benda berita palsu ni boleh terus stop. Cadangan aku:

Kalau benda tu ada dekat internet, tak payah forward. Penggunaan WhatsApp menunjukkan kita ada internet so semua orang ada akses ke berita tu, sahih atau palsu. Kalau orang lain forward pada kau, kau tak payah forward, stop the cycle.

Kalau benda tu takde dekat internet, macam kau terjumpa orang bagi free ayam kampung belah 16 dekat tepi jalan, baru kau cerita dekat group. Sebab confirm sahih.

Yang lain kita baca dekat official sumber berita je lah.

Grocery Shopping Masa MCO di AEON Mall Nilai

Blog Harian

Membeli groceries masa Movement Control Order ni agak mencabar tapi something yang menarik untuk dishare. Aku pergi ke supermarket kesayangan, AEON. Sebab apa sayang? Sebab diaorang jual ayam potong-potong dalam satu pek yang cukup untuk aku anak-beranak sekali masak. Dan banyak lagi reasonnyalah. Maybe sebab supermarket yang aku selalu pergi masa berhijrah ke KL belasan tahun dulu adalah Jusco, nama lama AEON. Sentimental.

Masa MCO ni supermarket bukak pukul 8 pagi. So lepas Subuh aku dah bersiap sedia dan sampai sana lagi 10 minit nak bukak, tapi masa tu dah ramai beratur dan menjaga social distance masing-masing macam dalam video tu. Staff AEON akan bagi nombor sebab aku tak sure exactly berapa ramai tapi rasanya 50 orang je boleh masuk at one time. So bila kau keluar, kau pass balik nombor dan orang lain akan masuk. Maksudnya orang lain kena tunggu sampai kau settle. Masa kau beratur nak masuk dia akan check temperature, bagi kau hand sanitizer dan pass troli yang dah sanitized. Process dia proper dan maybe sebab orang-orang yang datang tu pun civilized jugaklah. Nasihat aku di sini jangan take your own sweet time ya, sebelum datang sila buat list, lepas tu laju-laju cari barang macam kau tengah Amazing Race.

Yang bagusnya AEON ni, diaorang sediakan helper untuk speed up the process sebab orang yang tak kenal jenis ikan semua tu memang wujud dan aku nampak depan mata aku sendiri. Kelakar pun ada. Aku bab kenal ikan sayur tu takde masalah, masalah aku cuma macam bila wife aku pesan nak brown sugar peket kecil banyak-banyak macam tu jadi masalah sikitlah nak mencari. Macam pad semua tu pun tak jadi masalah jugak as long as ada gambar. Aku dengar orang siang ikan tu cakap dia tak boleh siangkan, again sebab nak bagi orang cepat beli dan keluar. Pada aku logik jugaklah sebab time macam ni memang semua kena considerate dan tak selfish.

Oh, sayur dah banyak takde sebab MCO ni. Roti diaorang bagi seorang beli satu je yang pada aku satu benda yang bagus. Ada a few barang jugak dah kurang, tak sure sebab takde stock or lambat nak letak sebab aku sampai awal. Or maybe ramai dah beli nak stock up sebab hari-hari satu family makan dekat rumah dan kena masak selalu.

Ok itu je lah, AEON pada aku bagi service yang bagus dan jaga segala benda. Semoga business diaorang maju selama-lamanya di Malaysia ni. Stay safe.

Bila Ada Insentif or Whatever They Call It

Blog Harian

Hari ni PM bagi insentif Pakej Rangsangan Ekonomi. Sebelum semua orang happy, aku nak nasihatkan yang COVID-19 masih banyak kes dan kita yang dah bersungguh hanya keluar rumah beli barang cepat-cepat dan terperuk dekat rumah masih ada risiko. Jangan sampai lupa dan sibuk fikir nak dapat bantuan, or dapat 6 bulan tak payah bayar loan. Itu semua benda paling last yang patut kau fikir especially bila gaji bulan kau masih berjalan. Area aku ni takde delivery groceries. Payah tau. Risk, risk, risk. Mesti kena keluar beli.

Ok, bila bab insentif ni akan ada perkataan B40, M40 dan T20 yang mana selalunya M40 dan T20 ni tak dapat apa apa pun, selalunyalah. Untuk Pakej Rangsangan Ekonomi M40 ada. Masalahnya ramai T20 cakap tak adil sebab diaorang tak rasa diaorang kaya pun dah masih cukup-cukup makan, lagi-lagi bila T20 yang dalam the same bracket dengan diaorang adalah orang yang gaji 20 ribu ke atas dan millionaire pun ada. Ada yang cakap, apahal pulak gaji aku laki bini 10K gross dan nett dah tinggal berapa tapi aku same group dengan jiran aku yang jutawan tu? Soalan tu valid dan aku rasa maybe at least 50% dari group T20 akan tanya soalan yang sama. Bila dalam keadaan macam ni option yang tinggal hanyalah bersyukur sebab kau bukan dekat group yang lagi bawah dari kau tu.

Dan trust me, ramai B40, Mak aku B40, sepupu aku B40 dan ramai lagi yang aku kenal B40 dan imagine berapa je yang tinggal dekat diaorang or in mak aku punya case takde income pun buah sawit tak boleh jual.

Aku pasti by 10hb setiap bulan tak kira B40, M40 and maybe 70% of T20 duit dalam bank dengan dalam wallet amountnya sama je semua orang satu Malaysia. Yang beza hanyalah jenis rumah, jenis kenderaan, jenis hobi, jenis kasut, jenis handbag dan jenis kopi yang diminum. At least kau sesak tapi kau duduk Semi-D walaupun pada asalnya kau boleh tak sesak kalau kau duduk apartment 4 tingkat yang takde lif tu. Kau yang pilih hidup yang macam tu. Kau yang pilih nak bawak Honda Civic Type-R. Bab ini aku pun guilty sama.

Oklah, aku pun tak tau nak fikir apa sekarang, tak tau nak buat apa pun sekarang dengan macam-macam option yang diberi. Aku doa kita survive the crisis dan kita bangkit bersama dan semua orang jadi baik dengan each other. Dan aku akan berjuang dapat jadi T20 of T20. Amin.

Work From Home: Lebih Penat dan Senang Emo

Blog Harian

Dalam minggu ni baru 3 hari kebanyakan pekerja, bekerja dari rumah. Aku dapat sembang dengan kawan-kawan dan ianya bukan pengalaman yang menggembirakan walaupun selama ni semua cakap. “Wah bestnya kalau dapat work from home.” Of course masa diaorang cakap tu diaorang tak terbayang suasana sekaranglah, diaorang terbayang kerja elok-elok tanpa gangguan. Sekarang dengan satu family ada dekat rumah terutama anak-anak kecil, memang lah jadi berbeza.

Semalam aku terplay Audio Whatsapp orang buat lawak cakap pasal dia makan tidur je since kerajaan suruh RMO. Tiba-tiba:

Liza: Eh, orang mana ada makan tidur. Orang buat kerjalah.
Aku: Eh, tak payahlah emo. Ini audio orang melawak je. Dah dia memang kena cuti.

Hahaha, sampai macam tu impaknya pada emosi.

Anyway, antara benda lain yang diaorang semua ni cakap:
1) Time nak buat kerja anak kecik nak pergi toilet so kena entertain.
2) Call dari office tak pasti video or audio so tudung kena sentiasa pakai.
3) Communication kena selalu compare to masa kerja dekat office, so penat nak kena sentiasa communicate.
4) Time buat kerja anak-anak kecik banyak bertanya. Gangguan.
5) Panas, takde aircond dan takde proper bilik.
6) Kerusi tak sedap macam kerusi office.
7) Kena stop masak.

Tapi it is also depends on kau kerja bahagian apa lah kut. Untuk item no. 4 dan no. 5 bolehlah bawak-bawak bersyukur yang office kau bagi tempat kerja yang selesa selama ni. Hihi.

Ok, aku just nak suggest sikit, kadang-kadang kalau company bagi bonus ke apa, investlah sikit kut dekat laptop dan barang-barang nak work from home sebab you never know. Kut kau cuti and ada benda penting ke tetiba boleh jugak buat. Aku faham ada yang akan cakap, company lah kena sediakan, tapi entahlah, aku rasa kita akan lebih happy kut kalau dapat contribute untuk kelancaran tempat kita mencari rezeki. Tapi itu aku lah, plus bukan semua company bagi bonus.

Again, semoga benda ni berakhir dengan cepat. Aku penat, nak beli barang dapur pun payah. Dan cakap pasal barang dapur, orang bukan nak stock up sangat pun tapi sebab dah 100% makan dekat rumah, kena lah beli banyak kut. Semoga urusan kita semua dipermudahkan.

Takut

Blog Harian

Aku dah hidup 39 tahun dan ini kali pertama aku takut sangat. Imagine kau dah take all the necessary precautions tetiba kau kena penyakit sebab ada orang lain buat tak kisah. Aku maafkan untuk golongan yang tak aware langsung sebab mesti ada yang macam tu. Yang aku marah gila pada orang dah tau tapi degil dan bagi macam-macam alasan.

Aku dah tulis pasal benda ni hari tu. Benda ni kalau sakit macam patah tangan tu takpe, kau tanggung sorang, ini masalahnya kau seorang boleh jangkitkan pada orang yang ramai, multiply banyak kali. Aku memang tak faham perangai degil ni. Orang cakap, dia bagi alasan-alasan.

Lagi satu bangang orang suka reka cerita out of nothing. Masa orang tengah panic ni, the tendency orang nak share memang tinggi lah. Kau dah gila ke apa boleh buat cerita panjang-panjang?

Yang cakap takdirlah, apalah, kalau kena virus tu, cuba aku suruh kau baring tengah highway PLUS belah kiri waktu malam. Lepas tu aku cakaplah, kalau belum ajal, InsyaAllah tak mati kena langgar lori. Sama je prinsip dia, kita nak elak, and in this case taknak sebarkan pada orang lain.

Alhamdulillah, wife aku work from home and aku pun dapat work from home next week. Benda yang jadi ni bukan selalu. Sekali seumur hidup je, hopefully, aku harap company-company simpatilah sikit pada staff. Cuma wife aku cakap dia lagi penat work from home sebab kena selalu communicate dengan orang office dan kena masak bersungguh sebab anak-anak lapar. 😁

Apa pun semoga virus ni cepat hilang dan keadaan kembali seperti biasa dan harapnya semua manusia dekat muka bumi ni belajar something. Termasuk aku sendiri.